MENU

system schładzania i mrożenia

Systemy schładzania - konserwacja chleba i nie tylko

Precyzyjne chłodzenie na każdym etapie jest kluczem do dostarczenia pełnowartościowego, smacznego wypieku. Wyroby piekarnicze i cukiernicze charakteryzują się odrębnym przebiegiem tego procesu. W jaki sposób piekarnia może zyskać na profesjonalnym systemie schładzania?

System kontrolowanego rozrostu ciasta - wszystko pod lupą

Chłodzenie ciasta ma kluczowe znaczenie dla jego rozrostu - czyli tzw. garowania. Zachodzi przy tym proces fermentacji, który nadaje wypiekowi należyty smak. Maszyny piekarnicze oferowane przez Cream zapewniają optymalne chłodzenie dostosowane do typu wypieku i zapotrzebowania na rynku poprzez:
- odpowiedni poziom wilgotności i powietrza,
- zapewnienie odpowiedniego środowiska do procesu fermentacji
- oszczędność energii elektrycznej i wody,
- szeroki zakres temperatur do wyboru.

Zakup systemu chłodzenia i spiral jest więc zarówno inwestycją w jakość, jak i gwarantem długoterminowej oszczędności zasobów.

Mrożenie szokowe - wydłuż młodość ciasta

W procesie mrożenia ciasta bardzo istotnym jest czas, jaki zajmuje doprowadzenie do zatrzymania procesu czerstwienia. Gdy temperatura ciasta osiąga pułap tuż poniżej zera stopni, twardnienie wypieku drastycznie przyspiesza.

Dlatego też profesjonalne piekarnie sięgają po tunele szybkiego zamrażania, pozwalające na przeprowadzenie szokowego mrożenia. Pozwalają one na osiągnięcie bardzo niskich temperatur w kilka sekund - co sprawia, że ciasto po rozmrożeniu pozostaje dłużej świeże.

Ponadto, takie maszyny oferują:
-możliwość długoterminowego chłodzenia - aby uniknąć strat finansowych,
-dołączenie automatycznego systemu transportu wózków - aby usprawnić przebieg procesu mrożenia ciasta.
-dostosowanie temperatury, poziomu wilgotności i powietrza do potrzeb wyrobów piekarniczych i cukierniczych - tak, aby Państwa wypieki zachowały najwyższą jakość.

Zapraszamy do zapoznania się z ofertą Cream.pl - zakres dostępnych u nas systemów schładzania, spirali i tuneli chłodzących.