MENU

mieszałki i wywrotnice

Mieszałki i wywrotnice - jakość tkwi w prostocie

Mieszałki i wywrotnice to innowacyjne maszyny umożliwiające szybkie i precyzyjne przygotowywanie różnorodnych wypieków, znacznie ułatwiające pracę w piekarni czy cukierni. Służące do wyrabiania ciasta mieszałki często mają wbudowane wywrotnice – czyli narzędzie służące do podnoszenia i przewracania dzież tak, aby produkt znalazł się w leju dzielarki. Jest to ważny element zautomatyzowanej piekarni - usprawnia on bowiem proces produkcji w kluczowych dla niego punktach.

DO CZEGO SŁUŻĄ MIESZAŁKI SPIRALNE I WYWROTNICE W PIEKARNI LUB CUKIERNI?

Mieszałki do ciasta zwane są również mikserami spiralnymi. Mieszałki spiralne są przeznaczone do mieszania składników potrzebnych do przygotowania różnych rodzajów ciasta. Dzięki specjalnym spiralnym mieszadłom, maszyny mogą pracować z dużą ilością ciasta jednorazowo, zapewniając jednocześnie idealne wymieszanie składników bez nadmiernego ich ugniatania. W piekarniach i cukierniach stosuje się je głównie do mieszania mąki, wody, drożdży oraz soli oraz innych dodatków, takich jak nasiona czy orzechy. Mieszałki są niezbędne do wytworzenia odpowiedniej konsystencji ciasta, co wpływa na smak i jakość finalnego produktu.

Wywrotnice do ciasta to zaś urządzenia, które znacznie ułatwiają przenoszenie i opróżnianie dzież z ciastem. W piekarniach i cukierniach, gdzie codziennie przygotowywane są setki kilogramów ciasta, wywrotnice stają się nieocenionym narzędziem pracy. Zapewniają one bowiem szybkie, sprawne i higieniczne opróżnianie dzież z ciastem na kolejne etapy produkcji – takie jak porcjowanie, modelowanie, kształtowanie za pomocą wałkownic i stołów tnących czy wypiekanie w piecach.

Zalety mieszałek do ciasta

W naszej ofercie znajdziecie Państwo mieszałki i wywrotnice zarówno dla małych piekarni czy cukierni o niewielkim obrocie, jak i dla dużych zakładów przemysłowych. Dostępne w naszym sklepie produkty cechują się szeregiem korzystnych właściwości.

MIESZAŁKI A LEPSZA JAKOŚĆ PIECZYWA

Odpowiednio dobrana mieszałka to krok w stronę zachowania wysokiej klasy wypieku przy mniejszym zużyciu półproduktów. Ciasta, w szczególności te ciężkie – czyli m.in. drożdżowe, pierogowe czy też do pizzy – wymagają starannego wyrobienia. Dlatego też dostępne u nas mieszałki oferują programowanie czasu mieszania. Rezultatem jest gładka konsystencja ciasta, dokładne rozprowadzenie składników po całej jego powierzchni i równomierne napowietrzenie masy.

ŁATWOŚĆ W UTRZYMANIU CZYSTOŚCI

Kilka prostych rozwiązań w konstrukcji oferowanych przez nas mieszałek spiralnych sprawia, że ich czyszczenie i konserwacja to nie problem. Gładkie powierzchnie maszyn ułatwiają ich czyszczenie z osadu mąki czy resztek ciasta; z kolei pokrycie dzieży pozwala na ograniczenie pylenia.

JEDNA MIESZAŁKO-WYWROTNICA

Możliwość przygotowania wielu rodzajów wypieków pozwala na zachowanie różnorodności oferty. Od wyrobów z mąki pszennej po razową czy też wyroby cukiernicze - dobór funkcjonalności zależy wyłącznie od Państwa potrzeb. Dodatkowo, zapewniamy dostępność maszyn o zróżnicowanych wysokościach podnoszenia - aby bez problemu wpisały się w wiele linii produkcyjnych.

PROSTA OBSŁUGA

Prostota obsługi takich maszyn, jak mieszałki spiralne ma znamienny wpływ na przebieg produkcji pieczywa. To zysk zarówno w sferze organizacyjnej, jak i finansowej – a przy okazji, minimalizuje niebezpieczeństwo wypadku podczas pracy. Użycie najwyższej jakości stali nierdzewnej i niklowanej oraz materiałów z czujnikiem temperatury gwarantuje zarówno trwałość wykonania, jak i najwyższą jakość wyrobu.