MENU

Komory garownicze

Komory garownicze dostępne w naszej ofercie pozwalają na przeprowadzanie procesu garowania ciasta w ściśle kontrolowanych warunkach. Dzięki temu możliwe jest uzyskanie wysokiej jakości wyrobów piekarniczych i cukierniczych, o optymalnej konsystencji i doskonałym smaku. Systemy do garowania ciasta pozwalają na zachowanie trwałości produktów poprzez zapewnienie im odpowiedniego czasu kondensacji i garowania przy zachowaniu właściwej wilgotności.

Do czego służą komory garownicze?

Komory garownicze to urządzenia, których nie może zabraknąć w żadnej piekarni czy cukierni. Ich głównym zadaniem jest garowanie produktów. Proces garowania polega na poddaniu produktów działaniu odpowiedniej temperatury, przy zachowaniu właściwej wilgotności powietrza. Dzięki temu, ciasta i pieczywo nabierają odpowiedniej pulchności, stają się bardziej wilgotne, miękkie i elastyczne. Garowanie jest procesem poprzedzającym pieczenie w piecach.

W komorach garowniczych można garować różnego rodzaju produkty: chleb, bułki, pizzę, ciasta, drożdżówki, rogale itp. Dzięki nim wypieki są doskonale wyrośnięte, a co za tym idzie doskonale nadają się do wypieku, po którym zachowują swoją świeżość przez dłuższy czas.

Każda piekarnia czy cukiernia powinna mieć odpowiednią ilość komór garowniczych dostosowaną do swojego zapotrzebowania. Warto zwrócić uwagę na to, że korzystanie z urządzeń do garowania wymaga właściwej wiedzy i umiejętności. Każde ciasto bowiem ma swoje specyficzne wymagania, do których należy odpowiednio dostosować warunki w komorze garowniczej.

Zastosowanie komór garowniczych w piekarniach i cukierniach pozwala na uzyskanie wysokiej jakości wypieków. Dzięki garowaniu wypieki są pulchne, odpowiednio wilgotne, miękkie i dłużej zachowują swoją świeżość. Warto zatem zadbać o obecność wysokiej jakości komór garowniczych w każdej piekarni czy cukierni.

Charakterystyka komór garowniczych dostępnych w naszej ofercie

Innowacyjne komory garownicze dostępne w ofercie naszej firmy – takie jak Recovery firmy KOMA – wyposażone są w wydajne parowniki i sprężarki oraz obieg chłodzenia zgodny z rygorystycznymi normami dotyczącymi szczelności. Co istotne, system dopływu powietrza zapobiega odwadnianiu, a zasada wewnętrznego parowania eliminuje potrzebę podłączenia zewnętrznego urządzenia.

Wykorzystanie nowoczesnego komputerowego systemu sterowania z funkcją programowania tygodniowego i zdalnego monitoringu zwiększa komfort użytkowania naszych komór garowniczych. Dodatkowo, wydajne i energooszczędne oświetlenie LED oraz opcjonalne opóźnione garowanie to kolejne zalety produktów KOMA Recovery.

Dostarczane przez nas komory garownicze KOMA Recovery charakteryzują się również możliwością garowania przez bardzo długi czas, zmiennie, zależnie od potrzeb punktów sprzedaży. Ta cecha wynika z dużej powierzchni parownika, zarządzania przepływem powietrza dzięki podwieszanym sufitom i ścianie ciśnieniowej ze stali nierdzewnej, perfekcyjnie zaprojektowanej mocy chłodzenia oraz aktywnego nawilżania zgodnego z zasadą odparowywania.

Dzięki odpowiedniej mocy chłodzenia, delikatnemu sterowaniu przepływem powietrza oraz opcji odszraniania parownika, kiedy to konieczne, każda komora garująca KOMA Recovery może być używany również jako komora do przechowywania głęboko mrożonych wyrobów cukierniczych. Wybierając komory garownicze z naszej oferty, decydujecie się Państwo na produkty o wysokiej jakości, łatwe w utrzymaniu i czyszczeniu, a na dodatek wyposażone w doskonały system sterowania.